Srdce

heart

Hovězí srdce je zdrojem minerálních látek a vitamínu (PP a C). Svalovina srdce je velmi namáhána, proto se hodí především na dušení nebo vaření. Připravuje se z něj guláš, ale také se nakládá a restuje. Často se přidává do masných výrobků.

Játra

liver

Hovězí játra jsou biologicky nejhodnotnější potravinou, protože obsahují velké množství stopových prvků a vitamínů A a D. Před úpravou je potřeba játra namočit do vody nebo do mléka, aby se z nich vyplavila krev a škodlivé látky. Játra je třeba solit až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla. Připravují se z nich játrové knedlíčky, paštika nebo se restují na cibulce.

Jazyk

tongue

Hovězí jazyk je velmi namáhaný sval, a proto vyžaduje delší tepelnou úpravu. Hodí se na dušení, vaření a často se používá do masných výrobků. Nejčastěji se připravuje s křenovou omáčkou.

Dršťky

tripe

Hovězí dršťky se získávají z hovězích předžaludků. Obsahují malé množství purinů a tuku a jsou zdrojem vápníku a fosforu. Během vaření je potřeba několikrát vyměnit vodu dle znečištění drštěk. Nejčastěji se z nich připravuje dršťková polévka.

Býčí žlázy

beef testicles

Býčí žlázy jsou velice jemnou surovinou a jsou považovány za znovuobjevenou delikatesu. Před úpravou je potřeba žlázy dobře vyprat ve vlažné vodě a pak je naložit do mléka alespoň na 12 hodin. Nejčastěji se připravují v trojobalu jako řízky, ale hodí se také do guláše nebo se připravují opečené na másle.

ledviny

kidneys

Hovězí ledviny obsahují velké množství purinových látek, železa a vitamínů B a C. Před tepelnou úpravou je potřeba odstranit ledvinové pánvičky, proprat ve vodě a alespoň na 12 hodin naložit do mléka, čímž se odstraní zápach moči. Používají se na dušení, smažení nebo na grilování.

Slezina

spleen

Hovězí slezina obsahuje především železo a vitamín A a má velké množství purinových látek. Používá se mletá do nádivek nebo k zesílení vývaru a když se nakrájí na slabé plátky, lze ji i grilovat. Slezina má sladkou chuť.

Plíce

lungs

Hovězí plíce obsahují vápník. Používají se na vaření, dušení a přidávají se do paštik. Nejčastěji se servírují se smetanovou omáčkou.